Forgot Password?
Register
Register
Forgot Password
Add to Collection

Backpack House

Leipzig, Köln, Essen
1 of 5Claus Bach, Silke Koch, Hana Schäfer, Octavianne Hornstein

The Backpack House designed by Stefan Eberstadt, is mobile parasite on residential buildings.

Perched between art and architecture, form and function, the Backpack House is a walk-in sculpture with its own spatial quality. A hovering illuminated space that looks like a cross between temporary scaffolding and minimal sculpture. As mobile as a backpack, this mini-house is intended to be an additional room that can be suspended from the façade of any residential building.

The cube is a light and empty space, free from connotations and open to its user's needs. While still being inside a private atmosphere, one has the impression of floating outside of the confines of the actual dwelling above the public space. Folddown furnishings and a multitude of built-in openings on the inside provide extra living space with direct daylight.

Sections of the walls unfold, with the help of hidden magnets, into a desk, shelves, and a platform for reading or sleeping. The Rucksack box is suspended from steel cables that are anchored to the roof or to the facade of the existing building. The construction is a welded steel cage with a light birch veneered plywood interior cladding. The outside cladding is exterior grade plywood with an absorbent resin surface punctuated by plexiglas inserts.

The Rucksack house offers a way of improving housing quality on an individual basis.It is a direct visual sign and reactivates the idea of the self-built anarchistic tree house, but one that is more prominently placed and structurally engineered. New space gets slung onto an existing space by a simple,clear, and understandable method.

Statics a.k.a. ingenieure, München Fertigstellung