Forgot Password?
Register
Register
Forgot Password
Add to Collection

Ramakrishna House

Ahemdabad, India
1 of 6© MIT Libraries, Rotch Visual Collections, courtesy of Peter Serenyi, 1975

This large residence, built by Charles Correa was for one of Ahmedabad's mill owners. It is based on the spatial and climatic concepts developed in the Tube House and the Hindustan Lever Pavillion. The plan sets up a series of parallel bearing walls, punctuated by interior courts and "canon", climaxing in the living room which opens out onto the main garden to the south. The house is placed at the northern end of the site so as to maximize the size of this garden and to enhance the spatial sequence of getting there.

The Structure

The Ramkrishna House is segregated into four main zones; on the ground floor is the family living/ entertaining area, the guest room with its own garden, kitchen, and the service room. A second, more private family area, is located on the upper floor, with additional bedrooms spanning across the main facade overlooking the garden. Giving the structure a frame are two staircases rising in opposite directions to the upper level. It is odd that a base design meant to be a low income housing option served as the inspiration for a wealthy mill owner’s residence. The plan reads as a series of parallel load bearing walls, punctuated with internal courtyards which are top-lit naturally. This palatial home was constructed using exposed brick and concrete, the flooring was polished kota stone in a luminous colour.

Due to the urban real estate boom, the plot of Ramkrishna House was sold to a developer. The building was demolished in 1996.